Огляд GoPro Hero 13 Black: вишуканий флагман із практичними аксесуарами

Новини
GoPro продовжила удосконалювати свою флагманську лінійку екшн-камер за допомогою ще одного ітеративного оновлення, хоча цього разу є більш значні покращення. Немає відео з роздільною здатністю 8K або більшого датчика, але Hero 13 Black — це досконала роздільна здатність 5,3K. Не надто відрізняючись від свого попередника, Hero 12 Black, Hero 13 Black є більш округлою і привабливою камерою для серйозних кінематографістів завдяки новим аксесуарам і легшому магнітному кріпленню. Автоматичне визначення для нової серії об’єктивів HB надзвичайно акуратне, а режим Macro Lens Mod є відкриттям і чудово підходить для відеоблогів.
Плюси:

+Чудовий вибір аксесуарів, включаючи нові модифікації об’єктивів із автоматичним визначенням
+Покращений термін служби батареї та розсіювання тепла
+Відео відмінної якості 5.3K

Мінуси:

-Роздільна здатність сенсора та відео не змінилася порівняно з попередником
-Якість зображення конкурента Insta360 залишається кращою при слабкому освітленні

 

Meta Quest 3 Image

Шанувальники GoPro, які сподівалися на відео 8K або новий і більший датчик у Hero 13 Black, зараз будуть розчаровані. Це тому, що останній флагман GoPro, який вийшов через 12 місяців після Hero 12 Black і був представлений разом з новим GoPro Hero, в основному такий самий, як і його попередник.

Досі є датчик із співвідношенням сторін 8:7 із відео 5,3K і фотографіями 27 Мп, найкраща в галузі стабілізація HyperSmooth і водонепроникність до 10 м – усе це ви отримаєте навіть у старішій Hero 11 Black.
І після того, як були запущені моделі попереднього покоління, конкуренція екшн-камер підняла свої позиції: DJI Osmo Action 4 має кращу продуктивність за слабкого освітлення, ніж GoPro (і, за чутками, незабаром її замінить Osmo Action 5 Pro )., у той час як Insta360 відмовився від Ace Pro, відеозвіра 8K. 

Зображення виглядає не дуже добре для ітераційного оновлення, але я тут, щоб сказати, що не скидайте з рахунків GoPro Hero 13 Black. GoPro є давнім гравцем у сфері екшн-камер, її Hero 12 Black досі займає перше місце в довідниках щодо купівлі найкращих екшн-камер, і в Hero 13 Black є деякі налаштування, які дійсно допоможуть їй досягти успіху. Це ще більш переконливий вибір, особливо для серйозних режисерів.
 

Meta Quest 3 Image

Незважаючи на те, що максимальна роздільна здатність відео залишається на рівні 5,3K, тепер є HDR-відео Hybrid Log Gamma (HLG), щоб мінімізувати втрату деталей у світлих і затінених місцях, а також покращити уповільнений запис, тепер до 13x у режимі 720p 400fps Burst Slo-Mo. Контент можна завантажувати на 40% швидше завдяки технології Wi-Fi 6. 
GPS також повернувся після того, як його не було в Hero 12 Black. За допомогою програми Quik можна додавати наклейки продуктивності, щоб вставляти у відеоролики таку інформацію, як швидкість, висота та перевантаження, а також інформацію про місцезнаходження.
Це основні покращення. Як я вже сказав, не так вже й багато нового, але прогрес не завжди залежить від великих змін у специфікаціях, як-от роздільна здатність відео; це також стосується продуктивності в реальному світі, і тут Hero 13 Black виглядає як найпереконливіший комплект екшн-камер для серйозних творців. 
 
Meta Quest 3 Image

GoPro Hero 13 Black: дизайн і управління

-Такого ж розміру, як Hero 12 Black
-Акумулятор на 10% більшої ємності
-Новий байонет Lens Mod визначає кріплення
-Нарешті представлено швидке магнітне кріплення

Ви раніше користувалися камерою GoPro Hero Black? Hero 13 Black буде знайомим пристроєм, оскільки він ідентичний за розміром попереднім моделям із зовнішніми розмірами 71,8 x 50,8 x 33,6 мм, хоча зі вставленою батареєю більшої ємності та незначним збільшенням ваги, схиливши терези до 159 г.
Ємність батареї збільшено на 10% до 1900 мАг – із часом роботи до 1,5 годин відео 5,3K або до 2,5 годин відео 1080p. GoPro зазначає, що реальне покращення порівняно з Hero 12 Black становить у середньому 13,5% з повітряним потоком і 26,7% без повітряного потоку – це гідне підвищення продуктивності.
Акумулятор не сумісний із Hero 12 Black і попередніми моделями, оскільки має інший розмір і дизайн. Старіші батареї також не сумісні з попередніми версіями, тому, якщо ви оновлюєте, вам потрібно буде врахувати вартість будь-яких додаткових батарей.
Я спорядив Hero 13 Black для картингу за 30-градусної спеки, записуючи відео 5,3 Кб загалом близько години, з активним переднім і заднім екранами та GPS, а заряд батареї розрядився приблизно з 80% до майже повної розрядки, що непогано. 
Байонет Hero 13 Black's Lens Mod новий. Не тому, що прикріплення об’єктива інакше, а тому, що він має точку контакту з новою серією об’єктивів і фільтрів HB, а це означає, що він може виявляти приєднаний об’єктив – функція, з якою знайомі користувачі бездзеркальних камер і цифрових дзеркальних камер.
Зручно, завдяки зв’язку між камерою та об’єктивом ваші налаштування автоматично оновлюються відповідно до об’єктива. Це невелика деталь, але вона значно полегшує перемикання між об’єктивами та надихає Hero 13 Black до нових сфер творчості.
 

Meta Quest 3 Image

Модифікація об’єктива Macro — це відкриття, оскільки відстань близького фокусування зменшується до 11 см — це в 4 рази ближче, ніж вбудований об’єктив Hero 13 Black. Традиційно екшн-камери не можуть сфокусуватися особливо точно, що майже не зараховує їх для ведення відеоблогів – коли я намагався в минулому, мені здавалося, що мені доводиться тримати камеру далі, ніж хотілося б, і я не міг захопити малі деталі. З модом Macro Lens це повністю змінюється. Якщо GoPro хоче покращити досвід зйомки для величезної кількості потенційних користувачів, цей об’єктив має стати квитком для цього.

Anamorphic Lens Mod був недоступний для використання під час мого практичного тестування (хоча я його отримав), як і новий аксесуар GoPro «Contacto». Останній замінює дверцята акумулятора/карти пам’яті та має магнітне кріплення для заряджання на ходу. Кабель USB-C із комплекту працює з будь-яким сумісним зарядним пристроєм. Ви також не жертвуєте водонепроникністю – вона залишається розрахованою на 10 м – і теоретично ви можете знімати під водою, заряджаючи камеру через Contacto, очевидно, за умови, що джерело живлення або водонепроникне, або не занурене у воду – для чого вам може знадобитися довгий кабель.
Якщо ви регулярно змінюєте те, на що кріпиться ваш Hero 13 Black, нове магнітне кріплення стане знахідкою. Подібні DJI та Insta360 вже використовують магнітне кріплення, і GoPro, на щастя, наслідувала їхній приклад – їй це дійсно було необхідно – і представила кілька кулькових кріплень для легкого переміщення камери.
GoPro продовжує застосовувати свій застарілий метод кріплення «пальцями» – варіант найнижчого профілю – плюс кріплення 1/4-20 дюймів, що полегшує перехід для тих, хто вже знайомий із системою GoPro.
 

Meta Quest 3 Image

GoPro Hero 13 Black: характеристики та продуктивність

-Обмежений час зйомки для нових режимів серійної уповільненої зйомки
-Новий кольоровий профіль відео HLG HDR 
Як і у випадку з Hero 12 Black, звичайний запис відео 5,3K залишається зі швидкістю до 60 кадрів в секунду, але ви можете збільшити цю швидкість до 120 кадрів в секунду – це в 4 рази сповільненіше – за допомогою нової опції Burst Slo-Mo. 
У тому ж меню Burst Slo-Mo також є опція 400 кадрів/с при роздільній здатності 720p, плюс 360 кадрів/с при 900p. Усі ці режими серійної зйомки обмежені за часом зйомки: варіант 5,3K 120 кадрів/с може працювати протягом п’яти секунд, тоді як інші два тривають по 15 секунд. 
Hero 13 Black вимагає приблизно стільки ж часу, щоб обробити файли, перш ніж ви зможете знову почати зйомку. Таким чином, я б не покладався на ці нові режими серійної зйомки в усіх ситуаціях через час обробки, протягом якого ви можете втратити момент під час складних зйомок. Burst Slo-Mo є прикладом функції, яка вражає на папері, але має обмежену корисність у реальному світі.
 

Meta Quest 3 Image

У меню попередніх налаштувань відео ви можете вибрати між стандартним, HDR і кольоровим профілем Log. Залежно від того, який параметр ви виберете, і якщо у вас є Lens Mod, доступна максимальна роздільна здатність відео та частота кадрів можуть змінюватися.

Наприклад, із підключеним модулем Ultra-Wide Lens Mod ви не можете знімати відео 5,3K; ви обмежені 4K. Для відео HDR ви не можете знімати зі швидкістю 60 кадрів в секунду, оскільки 30 кадрів в секунду є обмеженням. Потрібен деякий час, щоб зрозуміти, що ви можете, а що не можете з Hero 13 Black – ці головні функції доступні не в усіх налаштуваннях.
Я не відкидаю GoPro через це – я не можу придумати іншу екшн-камеру, яка б знімала необмежену кількість відео 5,3K 120 кадрів в секунду, або таку, яка має модифікацію об’єктива для різних образів. Я просто виправдовую ваші очікування.
Термін служби батареї та перегрів є гарячими темами для камер GoPro (без каламбуру), і, як згадувалося, є покращення в обох цих областях. Ви помітите значно покращену продуктивність акумулятора під час роботи відео, коли немає повітряного потоку, наприклад, коли ви записуєте в кімнаті або просто гуляєте. 
Я використовував Hero 13 Black в спеку 30C, і, хоча вона і стала теплішою, все одно ніколи не створювала для мене жодних проблем. 
 

Meta Quest 3 Image

GoPro Hero 13 Black: якість зображення та відео

-Той самий датчик співвідношення сторін 8:7, що й у Hero 12 Black 
-Покращено режими запису сповільненого відео

Використовуючи модифікації об’єктивів GoPro, можна знімати різні види зображень, і я з нетерпінням чекаю, що в наступному році буду більше використовувати модифікацію об’єктивів Macro, а також анаморфний об’єктив (який на даний момент недоступний для продажу).

Meta Quest 3 Image
Відгук на модерації
Все спрацювало!
tnx
Дякуємо, ваш відгук відправлено на модерацію.
Швидке замовлення
Все спрацювало!
tnx
Thank you for your order. the manager will contact you to clarify the data.
Оберіть ваше місто
Вкажіть населений пункт України
    м. Київ
    м. Львів
    м. Запоріжжя
    м. Дніпро
    м. Харків
    м. Полтава
    м. Одеса
    м. Кривий Ріг